Sociëteit de Witte

In gesprek met David Aardewerk 

David studeerde bouwkunde in Delft maar ruilde 15 jaar geleden het architecten bestaan in voor dat van diamantair- juwelier. Hij is een goed bridge speler. De foto bij dit interview is genomen in de leeszaal waarvoor David in 2004 een nieuw interieur inclusief vloerkleed ontworpen heeft.

Tekst Josephine van de Mortel Foto Jeronimus van Pelt.

 

Wie ben je? 

Ik ben David Aardewerk. Genetisch ben ik een mix uit de familie Aardewerk, van Leeuwen, Zaalberg en Teunisse . Van iedereen heb ik  wel iets meegekregen. Zaalberg, mijn grootvader, werkte als werktuigbouwkundige bij de Zilverfabriek in Voorschoten. Hij heeft daar nieuwe machines ontwikkeld voor de productie van zilver. Van mijn grootmoeder Teunnisse heb ik mijn liefde voor spreekwoorden mee gekregen. Mijn andere grootmoeder was een echte zakenvrouw, zij kwam uit de bekende Haagsche antiquairsfamilie van Leeuwen. Mijn grootvader Aardewerk en zijn broers hadden fteen diamanthandel. Een internationaal bedrijf. Mijn vader was de kunstenaar van de familie en werd architect en interieurontwerper. Hij heeft o.a. een paviljoen op de wereldtentoonstelling in Brussel gemaakt samen met Gerrit Rietveld. Ik ben altijd omringd geweest door kunstenaars en ontwerpers. Mijn eerste studiekeuze was industriële vormgeving. Maar uiteindelijk werd het TU bouwkunde (waar mijn vader doceerde). In 1992 ben ik mijn eigen architectenbureau begonnen. En in 2006 heb ik van mijn hobby, sieraden, mijn werk gemaakt. Mijn grootouders hadden een antiekzaak schuin tegenover de sociëteit op de Lange Poten. Zij verkochten Chinees porselein, Delfts aardewerk, antiek zilver en juwelen. Ik speelde als kind in de winkel. Ik was met name gefascineerd door de juwelen. Op mijn 14 ben ik begonnen sieraden te maken. Deze verkocht ik tijdens de antiekmarkt op het Voorhout. Daar was in die tijd een (hippieachtige)  kunstnijverheidsmarkt. Je kon daar een kleedje huren en je waren slijten. Daar is het begonnen.

 

Wat is voor jou belangrijk in het leven?

Geluk, liefde, vriendschap, gezondheid en plezier in het leven. 

 

Welke persoon of gebeurtenis heeft jou geïnspireerd?

Natuurlijk de wereld waar ik uit voortkom. De winkel aan de Lange Poten waar ik als klein jongetje speelde, de ontwerpers en kunstenaars die bij ons thuis over de vloer kwamen. In de context van mijn studie wil ik Moshé Zwarts noemen. Hij was een van de twee hoogleraren waarbij ik afgestudeerd ben. Interessant was zijn manier van denken over ontwerpen. Hij is o.a. de ontwerper van de abri’s die we hier in Den Haag hadden. Met die blauwe dakjes. Technische dingen waar ook een vormgevingscomponent in zit. Het combineren van functionaliteit en vormgeving, dat heb ik van hem geleerd. Nederland is typisch een land waar de functionaliteit voorop staat. Een beetje in de trant van: ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’.

 

Waar lig je ‘s-nachts wakker van?

Ik lig tegenwoordig steeds minder wakker. Ik heb een tijd lang mezelf voorgehouden dat wat ik deed koste wat het kost een succes moest worden. Dat heb ik losgelaten. Ik doe nu de dingen die ik leuk vind. Dat is al een voorrecht. En of het een succes word? Dat kan je niet afdwingen. 

 

Wat betekent De Witte voor jou?

De Witte is mijn “stamkroeg”. Een vertrouwde plek nu maar ook voor de toekomst. Je treft er altijd leuke mensen. Ik ben in 1992 lid geworden. Ik bridgede in Pulchri. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om het bridge team van De Witte te komen versterken. Zo ben ik bij De Witte terechtgekomen. Eigenlijk per toeval. Ik kende hier verder niemand. Maar ik vond het gebouw op zich al een reden om lid te worden.

 

Wat is je favoriete plek in Den Haag?

Het strand. Wat hebben wij een rijkdom dat we het strand hier om de hoek hebben. Ik woon vlak bij de kust en wandel graag door de duinen naar het strand. 

 

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Ik lees te weinig. Wat ik nu lees; Never Split the Difference van Chris Voss over onderhandelingstactieken. Voss was de top onderhandelaar voor de FBI in gijzelingssituaties over de hele wereld. In een onderhandeling speelt natuurlijk een hoop psychologie. Voss geeft in het boek handvatten om een ander zijn gedrag te laten veranderen en wel zodanig dat die ander denkt dat het zijn eigen keuze is. Ik vind dat fascinerend. 

 

Welke film heeft diepe indruk op je gemaakt?

Ik heb ontzettend genoten van de film Bienvenue chez les Ch'tis, een Franse komedie. Het is een film over vooroordelen, in dit geval hoe de Zuid Fransen denken over de Noord Fransen. En hoe kortzichtig deze vooroordelen zijn. Maar het is vooral een film vol humor. Ik ben letterlijk van mijn stoel gerold van het lachen.

 

Vertel eens iets verrassends over jezelf

Ik ben van nature heel lui. Het lukt me niet zo goed om daar een succes van te maken.

 

Welke levenswijsheid wil je ons meegeven?

Als je de verwachtingen die je van jezelf hebt loslaat, wordt het leven een spel. En zo komen we weer terug bij de kaarten en is de cirkel rond.